Ongewenst gedrag op de werkvloer tegengaan

Ongewenst gedrag op de werkvloer kan niet. In de schoonmaakbranche gebruiken we daarom een Gedragscode Ongewenste omgangsvormen. Hierin staat dat je er op kunt vertrouwen dat iedere uiting van ongewenst gedrag wordt aangepakt. Iedere klacht krijgt onmiddellijk aandacht. Hieronder lees je hoe jij ongewenst gedrag binnen jouw bedrijf tegen kunt gaan.

Discriminatie

Discriminatie en racisme zijn nooit toegestaan. Op het werk moeten leidinggevenden en medewerkers er samen voor zorgen dat dit ongewenste gedrag niet voorkomt.

In dit filmpje vertellen we wat je kunt doen om discriminatie op de werkvloer aan te pakken.

Pesten

Pesten op de werkvloer is niet toegestaan. Op het werk moeten leidinggevenden en medewerkers er samen voor zorgen dat pesten niet voorkomt.

In dit filmpje vertellen we wat je kunt doen om pesten op de werkvloer aan te pakken.

Agressie

Agressie op de werkvloer is niet toegestaan. Op het werk moeten leidinggevenden en medewerkers er samen voor zorgen dat agressie niet voorkomt.

In dit filmpje vertellen we wat je kunt doen om agressie op de werkvloer aan te pakken.

Vertrouwenspersoon

Op de werkvloer moet het voor iedereen prettig en veilig zijn. In dit filmpje vertellen we wanneer en hoe je contact kunt opnemen met een vertrouwenspersoon.

Verzuim

Een gezonde werkplek is belangrijk. In dit filmpje vertellen we wat je kunt doen om een gezonde werkplek te verzorgen.

Seksuele intimidatie

Seksuele intimidatie op de werkvloer is niet toegestaan. Op het werk moeten leidinggevenden en medewerkers er samen voor zorgen dat seksuele intimidatie niet voorkomt.

In dit filmpje vertellen we wat je kunt doen om seksuele intimidatie op de werkvloer te voorkomen.

Zorg dat ongewenst gedrag gemeld wordt

Ook in jouw bedrijf kan er sprake zijn van ongewenst gedrag. Laat je medewerkers weten dat hun verhaal belangrijk is. Stel een vertrouwenspersoon aan bij wie je personeel bij vragen of meldingen terecht kan. Deze vertrouwenspersoon is er om naar slachtoffers te luisteren. En om te helpen. Om samen naar oplossingen te zoeken die voor het slachtoffer van belang zijn. Laat weten dat slachtoffers zich ook anoniem kunnen melden.

Je kunt jouw vertrouwenspersoon aanmelden bij de RAS. Dan kan de vertrouwenspersoon deelnemen aan de gratis intervisie en bijscholing en komt er een vermelding op het meldpunt.

Als medewerkers zich niet veilig voelen bij de eigen vertrouwenspersoon, kunnen ze contact opnemen met Margriet Maris, de centrale vertrouwenspersoon van de RAS. Zij is bereikbaar op het gratis nummer 0800 0230654.

E-learnings

Om je verder te helpen hebben wij verschillende E-learnings over ongewenst gedrag gemaakt. Het is een goed idee om deze binnen je organisatie te delen, zodat iedereen ze kan volgen.

  1. Hoe goed ben jij in het herkennen van ongewenst gedrag?
  2. Wat is ongewenst gedrag?
  3. Het herkennen en signaleren van ongewenst gedrag
  4. Wat kan je doen om ongewenst gedrag te voorkomen of verhelpen?
  5. Verdieping: aspecten van ongewenst gedrag

Wat kun je doen?

Ongewenst gedrag op de werkvloer is naar en kan grote gevolgen hebben. Niet alleen voor het slachtoffer, maar ook voor de sfeer in het werkteam. Gelukkig kun je er iets tegen doen. Dit doe je niet alleen – dit doe je met elkaar.

Hieronder vind je een een aantal ‘posters’. Klik op de poster waar je meer informatie of advies over wilt.

Organiseer een goed gesprek

Ook kun je een goed gesprek organiseren om de situatie te bespreken. Dit gesprek wordt (vaak) voorgezeten door een extern deskundige. Die leidt het gesprek in goede banen en geeft jou inzicht in zaken op de werkvloer die normaal onzichtbaar voor je zijn. Zoals ongewenst gedrag op de werkvloer. Op de (nieuwe) inzichten die je krijgt kun je vervolgens actie ondernemen.

Meer weten over een goed gesprek? Klik dan hier.

Bekijk deze website als

Deze website maakt gebruik van cookies.