CAO

Je krijgt een eindejaarsuitkering

1. Je krijgt een eindejaarsuitkering van je werkgever.

Ben je op 31 december (of aan het einde van je dienstverband) minimaal 6 maanden onafgebroken in dienst bij je werkgever? Dan krijg je een eindejaarsuitkering.

2. De hoogte van de eindejaarsuitkering is 5%.  

3. De eindejaarsuitkering wordt berekend over je bruto-inkomen in de referteperiode.

Dit bedoelen we met bruto-inkomen:

Het loon dat je hebt verdiend in de referteperiode bij je werkgever. Dit is inclusief alle toeslagen behalve de vakantietoeslag, de loyaliteitsbonus en de vereenvoudigingstoeslag (VET).

Dit bedoelen we met de referteperiode:

  • Als je je loon per maand krijgt: wat je hebt verdiend op basis van je uurloon in de maanden januari tot en met november gedeeld door 11 en vervolgens vermenigvuldigd met 12.
  • Als je je loon per 4 weken krijgt: wat je hebt verdiend op basis van je uurloon in de loonperioden 1 tot en met 12 gedeeld door 12 en vervolgens vermenigvuldigd met 13.

4. Je krijgt je eindejaarsuitkering betaald vóór 15 december van het jaar.

5. Je krijgt je eindejaarsuitkering direct uitbetaald:

  • als je dienstverband eindigt;
  • bij een contractswisseling.

Je krijgt dan de eindejaarsuitkering uitbetaald, berekend over het bruto-inkomen dat je tot dan toe hebt verdiend in de referteperiode.

6. Je krijgt de eindejaarsuitkering netto uitgekeerd als een reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer.

Als je reiskosten hebt gemaakt die je werkgever niet vergoed heeft, keert je werkgever (een deel van) de eindejaarsuitkering netto uit. Je werkgever houdt over dat deel dus geen belasting in. Over de rest van je eindejaarsuitkering, moet je werkgever wel belasting inhouden, net als over je normale loon. Je werkgever moet hierbij rekening houden met de regels van de Belastingdienst.

Deze website maakt gebruik van cookies.