I: Dagloon
Zo bereken we het dagloon:
Je leest hieronder wat we met deze termen bedoelen:
Verdiensten:
Alle inkomsten over de 3 hele loonperioden voorafgaande aan de 1e dag waarop je arbeidsongeschikt bent.
Inclusief:
- eventueel loon over vakantiedagen
Maar exclusief:
- vakantietoeslag
- eindejaarsuitkering
- overwerkbetaling
- uitbetaalde vakantie-uren volgens artikel 28 lid 12 van deze cao
- eventuele loondoorbetaling bij arbeidsongeschiktheid
Ben je arbeidsongeschikt geworden op of na 1 juli 2024? Dan wordt bij de verdiensten gerekend met je uurloon op de 1e dag van arbeidsongeschiktheid.
Gewerkte dagen:
Het aantal dagen dat je in die periode echt hebt gewerkt. Plus de eventuele vakantiedagen en feestdagen in die periode waarop je normaal zou hebben gewerkt.
Onbetaald verlof:
Dagen waarop je volgens artikel 32 lid 2 van deze cao onbetaald verlof hebt.
Let op: heb je eerst betaald verlof genomen en neem je daarna onbetaald verlof op en raak je tijdens dat onbetaalde verlof arbeidsongeschikt? Dan tellen de dagen van onbetaald verlof niet mee. Er wordt alleen gekeken naar gewerkte dagen + ziektedagen. Zie het tweede deel van de formule om het dagloon te berekenen.
Werkdagen in die periode:
Dit zijn de werkdagen in 3 hele loonperioden voorafgaand aan de 1e ziektedag. Dit is 65 dagen (als je betaald krijgt per maand) of 60 dagen (als je betaald krijgt per 4 weken). Of zoveel dagen korter als je later in de periode in dienst kwam.
Het dagloon dat met deze formule is berekend, wordt verhoogd met de cao-verhogingen van artikel 18 van deze cao.
Wat geldt voor cyclische arbeid?
- Werk je in een rooster waarvoor je een vast loon krijgt per maand of periode? En word je arbeidsongeschikt? Dan wordt op basis van dit vaste loon je loon bij arbeidsongeschiktheid bepaald. Dan gebruiken we de dagloonberekening dus niet.
- De percentages van het schema in artikel 33 lid 1 van deze cao en de overige bepalingen van dit artikel blijven dan verder gewoon gelden.