INTERNETCONSULTATIE

Vernieuwde eindtermen voor de Basisvakopleiding Specialistisch vloeronderhoud

Reactietermijn 25/10/2024 tot 23/11/2024

 

Aanleiding voor actualisatie

De CAO bevat voor de medewerker schoonmaakonderhoud vloeren 3 verschillende beschrijvingen met niveau onderscheidende kenmerken (NOK):

  • Medewerker schoonmaakonderhoud vloeren I
  • Medewerker schoonmaakonderhoud vloeren II
  • Medewerker schoonmaakonderhoud vloeren III

In de nieuwe CAO (inwerkingtreding 1 juli 2024) is de volgende wijziging voor vloeronderhoud opgenomen:

Specialisten vloeronderhoud gaat van A1– naar B-deel:           

Medewerkers schoonmaakonderhoud vloeren II en III vallen vanaf 1 juli 2024 onder het B-deel van de cao. De medewerker schoonmaakonderhoud vloeren I blijft wel onder het A-deel van de cao vallen.  De leidinggevenden van medewerkers schoonmaakonderhoud vloeren II en III komen ook onder het B-deel van de CAO te vallen. Hiervoor wordt een aparte referentiefunctie beschreven.

Uit de sector (relevante platforms en bedrijven)  is het verzoek gekomen bij RAS om eindtermen te ontwikkelen bij de Medewerker schoonmaakonderhoud vloeren II (specialistisch vloeronderhoud). Deze beroepsgroep heeft onvoldoende aansluiting bij de RAS-eindtermen voor Basisvakopleiding vloeronderhoud (Medewerker schoonmaakonderhoud vloeren I).

Het zetten van een duidelijke ‘knip’ tussen vloeronderhoud dat onder algemeen schoonmaak valt en een specialistisch vak dat bij het specialistendeel wordt gepositioneerd, zal opleven dat de kwaliteit van specialistenopleidingen  kan worden geborgd in een basisvakopleiding passend bij deze groep medewerkers.

Aanpassingen in de eindtermen

In samenspraak met vertegenwoordigers uit de sector is het actuele beroep in kaart gebracht en is er een beroepsprofiel opgesteld. Hierbij is een nieuwe set eindtermen opgesteld waarin de benodigde kennis en vaardigheden zijn opgenomen. In gesprekken met opleiders en het RAS-Examenbureau zijn beelden en verwachtingen besproken over een kwalitatief goede opleiding en examen bij de eindtermen.

RAS wil graag jouw mening (en die van jouw bedrijf) op de inhoud van de voorgelegde documenten.

Documenten:

Ga naar het reactieformulier

Bekijk deze website als

Deze website maakt gebruik van cookies.