Je bekijkt de site nu als
werknemer
CAO

Wanneer krijg je reiskosten en reistijd vergoed?

1. Dit betekent werktijd:

De tijd vanaf het eerste werkobject tot en met het laatste werkobject. Met werkobject bedoelen we de plek waar je het werk uitvoert.

2. Dit betekent reistijd:

De tijd die je reist vanaf huis naar het eerste werkobject en vanaf het laatste werkobject terug naar huis.

3. Dit betekent reisafstand:

De afstand die je reist vanaf je huis naar het eerste werkobject en vanaf het laatste werkobject terug naar huis. Dit doe je met eigen of openbaar vervoer.

4. Reis je via de vestiging? Dan geldt het volgende:

  • Dit overleg je met je werkgever.
  • Met vestiging bedoelen we een locatie van de werkgever.
  • Gebruik je de vestiging alleen als overstapplaats (carpoolplaats) en werk je hier niet? Dan is de reistijd van huis via de vestiging naar het eerste object reistijd. Voor de terugreis gelden dezelfde regels.
  • Voer je wel werk uit op de vestiging voordat je verder reist? Je verzamelt bijvoorbeeld materialen, vult werkstaten in of vult water bij. Dan is de reistijd vanaf de vestiging naar het eerste object werktijd. Voor de terugreis gelden dezelfde regels.

5. Je krijgt woon-werkverkeer vergoed als je 60 kilometer of meer per dag moet reizen.  Vanaf 1 januari 2025 is er ook een vergoeding vanaf 20 kilometer per dag.

Je krijgt dan het volgende:

  • Je reist met het openbaar vervoer en meer dan 20 kilometer per dag: je krijgt alle kosten van het openbaar vervoer vergoed.
  • Je reist met je eigen vervoermiddel: je krijgt een vergoeding van alle kilometers op basis van de maximale onbelaste vergoeding volgens de belastingsregels bij 60 kilometer of meer per dag. Vanaf 20 tot 60 kilometer per dag is de vergoeding 14 cent per kilometer.
  • Je werkgever berekent de reisafstand en reistijd. Hij gebruikt voor alle werknemers dezelfde routeplanner en dezelfde manier om de route uit te rekenen. Behalve als er een goede reden is om hiervan af te wijken.

6. Als je reistijd langer is dan 1,5 uur per dag:

Dan krijg je de tijd boven deze 1,5 uur betaald. Hiervoor krijg je het basisuurloon dat voor jou geldt.

7. Als je chauffeur bent in een auto van je werkgever:

Dan begint je werktijd bij het laad- en/of losadres of op de eerste opstapplaats van andere werknemers die je vervoert. Dat doe je omdat je werkgever je dat vraagt of in overleg met je werkgever.

8. Als dit artikel niks anders aangeeft, gelden de bepalingen van artikel 36 van het algemene deel van de cao.  

Deze website maakt gebruik van cookies.