Cao – Veel gestelde vragen
Hieronder vind je de veel gestelde vragen over de cao.
Hieronder vind je de veel gestelde vragen over de cao.
De cao volgt de wet. Bij een arbeidsovereenkomst van langer dan 6 maanden, mag een proeftijd worden afgesproken van 1 maand. Bij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd mag de proeftijd 2 maanden duren.
In de loontabellen is terug te vinden wat een werknemer minimaal moet verdienen.
De cao volgt de wet. Als de werknemer de arbeidsovereenkomst opzegt is de opzegtermijn 1 maand. Voor werkgevers is de opzegtermijn afhankelijk van het aantal dienstjaren van de werknemer, met een maximum van 4 maanden. De opzegtermijn begint op zaterdag.
Een uitzendkracht kan voor maximaal 12 maanden worden ingeleend. Indien het werk wordt voortgezet kan dit alleen op basis van een arbeidsovereenkomst met het schoonmaak- of glazenwassersbedrijf. Dat via een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd of via een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd voor maximaal 6 maanden.
Er kunnen maximaal 2 opvolgende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd voor in totaal maximaal 12 maanden worden aangegaan.
Indien wordt gewerkt op een object met een vaste bedrijfssluiting (minimale sluiting van 6 weken per kalanderjaar) is er de keuze tussen een arbeidsovereenkomst met een spaarurenregeling of een scholencontract.
Bij een arbeidsovereenkomst met een spaarurenregeling worden er uren gespaard (spaaruren), die samen met de vakantieuren worden ingezet op het moment dat het object gesloten is. De werknemer heeft hierdoor een vast inkomen gedurende het jaar. Indien er tijdens een vaste bedrijfssluiting sprake is van een feestdag op een dag waarop de werknemer normaal werkt, heeft de werknemer recht op loondoorbetaling (artikel 22 cao en artikel 26 cao). De werknemer hoeft geen vakantieuren of spaaruren in te leveren.
Er kan ook worden gekozen voor een scholencontract (met een ondergrens van 40 werkweken per jaar). Dan kiest de werknemer ervoor om tijdens de periode van vaste bedrijfssluiting onbetaald verlof op te nemen voor zover hij te weinig vakantieuren heeft opgebouwd.
Voor elke feestdag die valt op een dag waarop de werknemer normaal werkt, ontvangt de werknemer loon overeenkomstig het aantal weken dat hij per jaar moet werken. Bijvoorbeeld iemand die 40 weken werkt en op de dag dat de feestdag valt 2 uur werkt: 40/52 x 2 uur x uurloon.
In 2024, 2025 en 2026 is de eindejaarsuitkering 5%.
De eindejaarsuitkering wordt berekend over het bruto-inkomen in de referteperiode. Om voor de eindejaarsuitkering in aanmerking te komen, moet de werknemer tenminste 6 maanden onafgebroken in dienst zijn van een werkgever. De eindejaarsuitkering wordt vóór 15 december betaald.
De eindejaarsuitkering wordt zoveel mogelijk netto uitgekeerd als reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer. Dit levert een financieel voordeel op voor werkgever en werknemer. De fiscale regels worden gevolgd. Dit staat in artikel 20 cao.
Van overwerk is sprake na het 9e uur per dienst of dag, of per loonperiode volgens het schema van artikel 23 lid 1 cao:
Loonperiode | Overwerk vanaf: |
Betaling per 4 weken | Het 152e uur per periode van 4 weken |
Betaling per maand op basis van het gemiddelde van 21,667 werkdagen per maand | Het 164,67e uur per maand |
Betaling per maand op basis van een wisselend aantal werkdagen per maand |
|
De toeslag op het basisuurloon voor het verrichten van overwerk bedraagt 25%.
De werknemer ontvangt gelijktijdig met de betaling een digitale loonspecificatie. Als de werknemer een papieren versie wilt, moet je deze op papier verstrekken. Op de specificatie staan in ieder geval het gewerkte aantal uren / dagen en het aantal dagen vakantie / verzuim. Ook de opgebouwde vakantierechten met een onderscheid tussen wettelijke en bovenwettelijke vakantieuren en de (eventuele) overuren dienen te zijn vermeld. Vanzelfsprekend zijn ook het (uur)loonbedrag en de eventuele toeslagen en de VET op de loonstrook te vinden. Ook de objecten waar de werknemer heeft gewerkt dienen te worden vermeld. Wat er op de loonspecificatie moet staan blijkt uit artikel 27 cao.
Nee, het is niet meer mogelijk om wachtdagen in te houden.
Voor de werknemer die onder het A-deel van de cao valt geldt artikel 34 cao. Indien de totale reisafstand van het huisadres naar het werkadres -en terug- meer bedraagt dan 60 kilometer per dag heeft de werknemer recht op een reiskostenvergoeding. Het gehele woon-werkverkeer wordt dan vergoed. De vergoeding is:
De werknemers binnen de specialistische reiniging (B-deel) hebben een eigen regeling. Deze staat in artikel 9 B-deel.
Toevoeging per 1 januari 2025: Is de totale reisafstand van je huisadres naar je werkadres(sen) (heen en terug) 20 kilometer of meer per dag (maar minder dan 60 kilometer per dag)? Dan krijg je alle reiskilometers vergoed tegen 14 cent per kilometer. Dit geldt niet als je werkgever al een reiskostenvergoeding geeft die beter is.
De werknemers volgen als het ware het werk. De werkgever is verplicht om de werknemers die op het object werken een arbeidsovereenkomst aan te bieden als aan de volgende voorwaarden is voldaan:
Als het verliezende en het verwervende bedrijf een jubileumregeling hebben, worden de dienstjaren bij het verliezende bedrijf (evt. bedrijven) meegeteld voor het recht op een jubileumregeling bij het verwervende bedrijf.
Als het verliezende bedrijf geen jubileumregeling heeft en het verliezende bedrijf wel bij 12,5-jarig, 25-jarig of 40-jarig dienstverband, dan worden de dienstjaren bij het verliezende bedrijf (evt. bedrijven) meegeteld voor het recht op de jubileumregeling bij het verwervende bedrijf.
De vakantiekracht kan worden ingezet tussen half juni en half september. Een vakantiekracht ontvangt een loon inclusief vakantiedagen en vakantietoeslag. De loontabellen staan in bijlage IIIa cao. Let op, voor vakantiekrachten in de hotelschoonmaak zijn er aparte tabellen. Ook deze staan in bijlage IIIa.
Werknemers kunnen aan het begin van het kalenderjaar de nog op te bouwen vakantieuren opnemen. Dat geldt in iets mindere mate voor werknemers die net in dienst zijn. In de eerste 3 maanden na indiensttreding kunnen zij maximaal 49,4 uur vakantie opnemen (voor parttimers naar rato). Bij uitdiensttreding kan de werkgever een eventueel tekort aan vakantieuren verrekenen met de laatste loonbetaling, artikel 28 lid 5 cao.
De werkgever kan een spaarurensysteem hanteren. De voorwaarden staan in artikel 8 Specialistische reiniging (B-deel) en artikel 6 van het D-deel.
De cao volgt de wettelijke bepalingen van de Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd, indien na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd een nieuwe arbeidsovereenkomst wordt aangegaan. Voor de werknemers gelden een aantal afwijkende bepalingen. Deze zijn terug te vinden in artikel 12 lid 8 cao.
Nieuwjaarsdag, 1e en 2e Paasdag, Hemelvaartsdag, 1e en 2e Pinksterdag, 1e en 2e Kerstdag, Koningsdag en 5 mei in lustrumjaren (2020, 2025, etc.) zijn feestdagen die in de cao zijn opgenomen. De volgende situaties zijn op deze feestdagen mogelijk:
In artikel 44 (Werkgelegenheid bij contractwisseling) staat dat een nieuwe werknemer dient te beschikken over een door de branche erkend diploma om voor een aanbieding in aanmerking te komen. Wat is een door de branche erkend diploma?
Een door de branche-erkend diploma is een diploma basis(vak)opleiding van:
De reiskosten van de werknemer naar de arbodienst worden vergoed door de werkgever. De volledige kosten van het openbaar vervoer worden vergoed. Bij reizen met eigen auto worden alle kilometers vergoed op basis van € 0,23 per kilometer (de maximaal fiscaal toegestane onbelaste vergoeding).