De werknemer kan een taaltraject of een schrijftraject gaan volgen. Jij als werkgever mag zelf afspraken maken met een opleider naar keuze. Via de RAS kan jij als werkgever een bijdrage ontvangen. Er moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Deze voorwaarden vind je hieronder.
Op onderstaande voorwaarden zijn geen uitzonderingen mogelijk. Dit betekent dat geen RAS bijdrage wordt toegekend als aan één of meer voorwaarden niet wordt voldaan.
De RAS bepaalt wanneer het budget, dat door sociale partners is gereserveerd voor taal- en schrijftrajecten, is gerealiseerd. De RAS zal dit communiceren via de website. Aanvragen worden beoordeeld op volgorde van ontvangst bij de RAS.
- De bijdrage per traject en per deelnemer is maximaal € 3.875. Dit is voor zowel opleidingskosten als de verletkosten;
- Er worden maximaal 70 opleidingsuren vergoed door de RAS (à € 22,36 per uur);
- De startdatum ligt tussen 1 januari 2025 en 31 december 2025;
- Er wordt een begin- en eindtoets afgenomen om het niveau te bepalen;
- Bij een taaltraject wordt het niveau voor spreken en luisteren getoetst
- Bij een taaltraject is het startniveau minimaal gealfabetiseerd;
- Het eindniveau is maximaal B1-niveau;
- De werknemer is tijdens het taal- of schrijftraject in dienst van een werkgever die onder de cao Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf valt;
- Werknemers kunnen per kalenderjaar maximaal één traject volgen met een RAS bijdrage.
Binnen zes weken na afloop van een taaltraject kun je de einddeclaratie indienen. Uiteraard alleen als je ook eerst een aanvraag hebt ingediend. Vul alle velden in en je geeft hier per werknemer aan het beginniveau en het eindniveau van het gevolgde taaltraject. Je kunt hier ook aangeven als een werknemer is gestopt met de taalopleiding. De volgende documenten moet geüpload worden bij het indienen van een einddeclaratie:
- Factuur
- Betalingsbewijs
- Eindtoets (mag in 1 document voor meerdere werknemers tegelijk)
- Verleturen declaratie (voorbeeld)
- Presentielijst (voorbeeld)