De RAS heeft een Geschillencommissie, een Klachtencommissie en een Commissie Functie indeling.
Geschillencommissie
Je kunt als werknemer een beroep doen op de Geschillencommissie als je een geschil hebt met je werkgever over de toepassing van de cao. Dit kan bijvoorbeeld gaan over het loon, overwerk of over de berekening van het dagloon bij ziekte. Deze onafhankelijke commissie geeft een bindend oordeel. Het oordeel is gebaseerd op de cao-tekst, ondersteunende cao-verslagen en eerdere uitspraken.
Voordat je contact opneemt met de Geschillencommissie, moet je eerst proberen om samen met je werkgever een oplossing te zoeken. Als dat niet lukt, kun je de Geschillencommissie vragen een bindend advies te geven.
Overzicht eerdere uitspraken
Reglement Geschillencommissie (pdf)
Rapportage Geschillencommissie (pdf)
Klachtencommissie
Heb je een klacht op het gebied van ongewenst gedrag of werkdruk, dan kun je terecht bij de Klachtencommissie. Ook deze commissie geeft bindende adviezen.
Voordat je de klacht indient bij de Klachtencommissie van de RAS, dien je deze eerst voor te leggen aan de Klachtencommissie van je eigen bedrijf. Is die er niet of heb je goede redenen om dat niet te doen, dan kun je de klacht rechtstreeks bij de Klachtencommissie van de RAS indienen. De klacht dient binnen een periode van drie jaar na de confrontatie met ongewenst gedrag te worden ingediend.
Heb je te maken gehad met discriminatie, seksuele intimidatie, pesten en agressie? Neem dan eerst contact op met de vertrouwenspersoon van je eigen bedrijf. Mocht deze er niet zijn of mocht dat niets opleveren, neem dan contact op met de Centrale Vertrouwenspersoon van de RAS, telefoon 0800-0230654. Jullie zoeken samen naar een oplossing. Als dat niet lukt, helpt zij bij het indienen van een klacht bij de Klachtencommissie van de RAS.
Reglement Klachtencommissie (pdf)
Commissie Functie indeling
Je werkgever is verplicht om je functie in een loongroep in te delen op basis van referentiefuncties. Ben je het niet eens met de indeling van je functie? Dan kun je beroep instellen bij de Commissie Functie indeling. Voordat je dat doet, moet je eerst proberen om met je werkgever tot een oplossing te komen. Als dat niet lukt, vragen jullie de Commissie Functie indeling om een bindend advies.
Overzicht eerdere uitspraken
Reglement functie indeling (pdf)