De werkdruk is altijd een belangrijk punt van aandacht tijdens het jaargesprek. Samen bespreken jullie of de werkzaamheden niet te zwaar zijn. Ook kan het werktempo te hoog zijn. Om klachten te voorkomen, zoek je samen naar geschikte oplossingen. Hebben jullie samen alles geprobeerd en vinden jullie de juiste oplossing niet? Dan kun je de Klachtencommissie van de RAS vragen om de klacht te onderzoeken. Eventueel kun je ook een klacht indienen. Daarover vind je hier meer informatie.
Ben je niet tevreden over de manier waarop je klachten over werkdruk opgelost worden? Dan kun je gebruik maken van de klachtenregeling werkdruk. Je kunt uiteraard ook contact opnemen met de RAS: bel naar 073-6200460 of mail naar info@ras.nl.
Werkdrukmeter
Je werkgever kan je vragen om een werkdrukmeter in te vullen. Er zijn twee soorten: een lange en een korte vragenlijst. Als jij en je werkgever beide vinden dat er werkdruk is, kan de verkorte vragenlijst gebruikt worden om een globaal beeld te krijgen van de werkdruk en de beïnvloedende factoren. Als jij vindt dat er werkdruk is en je werkgever denkt dat niet, gebruik dan de uitgebreide vragenlijst.
Je kunt de vragen uit de werkdrukmeter laten voorlezen in verschillende talen. Dan kun je in ongeveer 20 minuten door de hele (uitgebreide) vragenlijst. De antwoorden van de werkdrukmeter zijn anoniem. Niemand kan dus zien welke antwoorden jij hebt ingevuld.
Als je vindt dat er teveel werkdruk is, dan kun je ook je collega’s vragen om samen de werkdrukmeter in te vullen. De vakbond of de ondernemingsraad kan je hierbij helpen.
Je werkgever bespreekt de uitkomst van de vragenlijst met je. En komt met een plan om de werkdruk aan te pakken. Kom je er niet uit? Dan kun je de Klachtencommissie van de RAS vragen om de klacht te onderzoeken. Eventueel kun je ook een klacht indienen.
Ga naar de werkdrukmeters