Je bekijkt de site nu als
werknemer

Veilig werken

Schoonmaakwerk kan uitdagend zijn. Soms werk je met gevaarlijke schoonmaakmiddelen. Soms op grote hoogtes. Soms is je werk zwaar. Wat de situatie ook is, je moet je werk altijd veilig kunnen doen. Dat is bepaald in de Arbowet en de Arbocatalogus. Hier lees je wat dat voor jou betekent. Ook geven we je tips die je helpen je werk gezond te doen.

Hoe verminder je lichamelijke belasting?

Als schoonmaker gebruik je je lichaam intensief. Bij het opmaken van bedden, het wissen van vloeren of door veel te knielen en te hurken bijvoorbeeld. Je loopt extra risico op lichamelijke klachten aan polsen, knieën, rug of nek.

Om jou te laten zien hoe je lichamelijke belasting tijdens je werk vermindert, hebben we video’s gemaakt. Je vindt ze hieronder.

Heb je vragen over de video’s of heb je andere arbovragen? Neem dan contact met ons op.

Wil je na het zien van de filmpjes nog meer informatie over lichamelijke belasting? Klik dan op de knop hieronder.

Meer over lichamelijke belasting

Toiletten schoonmaken

Wanden en deuren schoonmaken

Tafels en bureaus schoonmaken

Goede houding

Kleine prullenbakken leeghalen

Grote prullenbakken leeghalen

Moppen

Stofzuigen

Wissen

Hoe werk je veilig met gevaarlijke stoffen?

Als schoonmaker werk je dagelijks met middelen waarin stoffen zitten die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Blootstelling daaraan kan leiden tot gezondheidsklachten. Daarom moeten we allemaal extra voorzichtig zijn. Jouw werkgever is verplicht om te registreren welke middelen je gebruikt. Ook moet je werkgever risico’s inventariseren, beoordelen en goede voorlichting geven. Onderdeel daarvan is een werkplekinformatiekaart (WIK).

Door veel met bepaalde stoffen te werken, loop je extra risico. Denk bijvoorbeeld aan:

Biologische agentia
Biologische agentia zijn voor het oog onzichtbare bacteriën, virussen en schimmels. Deze kunnen een infectie, allergie of vergiftiging veroorzaken.

Prikaccidenten
Een prikaccident is een prik-, spat-, bijt- of snijongeval waarbij je in contact komt met menselijk bloed of andere lichaamsstoffen. Bijvoorbeeld in een ziekenhuis bij het opruimen van gebuikte naalden. Maar ook het schoonmaken van toiletten kan een risico opleveren. Bij zo’n prikaccident loop je het risico besmet te raken met hepatitis B, C of HIV. Om dit te voorkomen, is het verstandig te weten wat de risico’s van prikaccidenten zijn. Weet hoe je veilig moet werken en hoe je dient te handelen in het geval van een prikaccident.

Lees hier het prikaccidenten protocol zoals vastgelegd in onze cao.

Handeczeem
Handeczeem is een huidaandoening die veel voorkomt bij schoonmakers. Het is niet besmettelijk, maar wel vervelend en pijnlijk. Houd de kans om handeczeem te krijgen dan ook zo klein mogelijk. Voer je schoonmaaktaken op een huidvriendelijke manier uit.

Hier vind je tips om handeczeem te voorkomen.

Cytostatica
Cytostatica zijn medicijnen voor de behandeling van kanker. Ze worden opgenomen in het bloed en lichaamsvloeistoffen van patiënten. Deze medicijnen doden niet alleen kankercellen, maar ook gezonde cellen. Het is dus belangrijk om aanraking met deze medicijnen te voorkomen.

Je vindt hier het protocol ‘Veilig omgaan met cytostatica’.

Hoe werk je veilig op hoogte?

Werken op hoogte vormt één van de grootste risico’s binnen de glazenwassers- en gevelreinigersbranche. Denk bijvoorbeeld aan valgevaar en aan lichamelijke overbelasting door te lang eenzijdig werk met het telescopisch wassysteem en met de ladder. Daarom zijn er veiligheidsafspraken. Deze afspraken gelden voor iedereen die werkt in de glas- en gevelreiniging. Ook voor jou als werknemer.

Lichamelijke belasting
Bij werken op hoogte zijn alle werkmethodes lichamelijk belastend. Wissel dan ook zoveel mogelijk af. Bij sommige methodes gelden bovendien extra regels. Bijvoorbeeld bij het werken met een ladder en het werken met een telescopisch wassysteem. Dit is zwaar voor de nek, schouders en de rug. Het mag daarom alleen ingezet worden als veiligere methodes niet mogelijk zijn. Daarom zijn er eisen gesteld aan het wassysteem, de werkomgeving en de organisatie. Er is ook een waspak ontwikkeld om het werk minder belastend te maken. Vraag hiernaar bij je werkgever. Lees hier meer over de eisen aan een telescopisch wassysteem.

Ook het werken met een ladder is niet zonder risico. Naast valgevaar brengt een ongunstige werkhouding of zwaar tillen extra risico’s met zich mee. In de module ‘RI&E Werken op hoogte’ zijn alle afspraken rondom de staande ladder terug te vinden.

De belangrijkste afspraken zijn:

  • Werk alleen bij incidentele situaties met een ladder;
  • De ladder mag niet zwaarder zijn dan 40 kilogram;
  • De maximale werkhoogte met ladder is 10 meter;
  • De ladder moet voldoen aan NEN 2484;
  • De ladder moet stabiel neergezet worden.

Hoe werk je veilig met hogedruk?

Door trillingen en de terugslagkracht is hogedrukreiniging lichamelijk zwaar werk. Maar het heeft meer risico’s. Denk maar eens aan het inademen van en/of huidcontact met gevaarlijke stoffen en het horen van hard en schadelijk geluid.

Wat kun je doen?

  • Draag gehoorbescherming tijdens je werkzaamheden (met een minimale geluidsreductie van 15 decibel);
  • Vermijd zoveel mogelijk het gebruik van een vuilfrees (‘roterende nozzle’). Is het gebruik echt noodzakelijk, gebruik deze dan niet meer dan twee uur per dag.

TIP:
Gebruik deze checklist met richtlijnen, die is opgesteld om veilig te werken met hogedrukreiniging.

Lees hier alles over de richtlijnen veilig werken hogedrukreiniging.

Hoe werk je veilig met een telescopisch wassysteem?

Met een telescopisch wassysteem kun je vanaf de grond ramen op hoogte wassen. Het gebruik van dit systeem is echter zwaar voor je nek, schouders en rug. Daarom mag je het telescopisch wassysteem alleen inzetten als veiligere methodes niet mogelijk zijn. Er zijn eisen gesteld aan het wassysteem, de werkomgeving en organisatie. Wordt er niet voldaan aan deze eisen, ga dan in overleg met je leidinggevende en kijk samen hoe jij je werkzaamheden toch veilig kunt uitvoeren.

Lees de eisen die gesteld zijn (pdf)

Het telescopisch wassysteem

Het waspak

De prismabril

Hoe en wanneer te gebruiken?

Deze website maakt gebruik van cookies.