Als schoonmaker werk je dagelijks met middelen waarin stoffen zitten die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Blootstelling daaraan kan leiden tot gezondheidsklachten. Daarom moeten we allemaal extra voorzichtig zijn. Jouw werkgever is verplicht om te registreren welke middelen je gebruikt. Ook moet je werkgever risico’s inventariseren, beoordelen en goede voorlichting geven. Onderdeel daarvan is een werkplekinformatiekaart (WIK).
Door veel met bepaalde stoffen te werken, loop je extra risico. Denk bijvoorbeeld aan:
Biologische agentia
Biologische agentia zijn voor het oog onzichtbare bacteriën, virussen en schimmels. Deze kunnen een infectie, allergie of vergiftiging veroorzaken.
Prikaccidenten
Een prikaccident is een prik-, spat-, bijt- of snijongeval waarbij je in contact komt met menselijk bloed of andere lichaamsstoffen. Bijvoorbeeld in een ziekenhuis bij het opruimen van gebuikte naalden. Maar ook het schoonmaken van toiletten kan een risico opleveren. Bij zo’n prikaccident loop je het risico besmet te raken met hepatitis B, C of HIV. Om dit te voorkomen, is het verstandig te weten wat de risico’s van prikaccidenten zijn. Weet hoe je veilig moet werken en hoe je dient te handelen in het geval van een prikaccident.
Lees hier het prikaccidenten protocol zoals vastgelegd in onze cao.
Handeczeem
Handeczeem is een huidaandoening die veel voorkomt bij schoonmakers. Het is niet besmettelijk, maar wel vervelend en pijnlijk. Houd de kans om handeczeem te krijgen dan ook zo klein mogelijk. Voer je schoonmaaktaken op een huidvriendelijke manier uit.
Hier vind je tips om handeczeem te voorkomen.
Cytostatica
Cytostatica zijn medicijnen voor de behandeling van kanker. Ze worden opgenomen in het bloed en lichaamsvloeistoffen van patiënten. Deze medicijnen doden niet alleen kankercellen, maar ook gezonde cellen. Het is dus belangrijk om aanraking met deze medicijnen te voorkomen.
Je vindt hier het protocol ‘Veilig omgaan met cytostatica’.